Klimmen in Tsjechië

Afgelopen juni heb ik samen met Michael van Geemen een indrukwekkende klimtrip gemaakt naar Teplice en Adršpach. Deze gebieden worden maar weinig bezocht door klimmers uit Europa. Reden is misschien de traditionele klimethiek. Geen metalen protectiemiddelen zoals nuts en cams en geen magnesium gebruiken.  Wel van belang is dat je kan trad-klimmen en ka spleetklimmen. 

Waarom is het zo'n bijzonder gebied? Stel je de losse grijze zandstenen van Fontainebleau voor, maar dan zijn die rotsen vaak 20 tot 40 meter hoog!  Deze hoge grijze torens in een steil bos zijn echt adembenemend. Overal spleetroutes die oneindig variëren.  Het is een Indian Creek van Europa, een parel in Europa! Elke toren is te beklimmen. Eenmaal boven schrijf je je naam in het tophoek en geniet je van het adembenemende uitzicht. Naast klimmen is het ook verslavend om er te wandelen, het lijkt soms een beetje op het decor van een sprookjesfilm met grote grijze reuzen. Een doolhof van paadjes, smalle doorgangen en balkonnetjes met daarop bomen en varens die uit of op de rotsen groeien. 

Ja, het was erg spannend klimmen, soms tot wel 15 meter tot de eerste goede protectie. Omdat je soms weinig protectie kan leggen klim je flink onder je standaard niveau, maar elke route kan ik me nog goed voor de geest halen.  Het is een goede goede raad om met een local te klimmen als je geen Tsjechisch kan, aangezien er geen Engelstalige of Duitstalige topo's zijn.